Nezničitelné plasty
Štve tě, že běžné plasty toho moc nevydrží a jejich oprava vteřinovým lepidlem je jen krátkodobým řešením? Pak tě nový objev určitě potěší.
Také si rádi pochutnáte na lahodné kávě, ale bez mléka si ji nedokážete představit? Vyzkoušejte efektní latte macchiato! Odtajníme nejen jeho přípravu, ale i jev, který stojí za jeho typickým vzhledem.
Italové jsou známí tím, že velmi rádi a často holdovali kávě. Děti, které se často jejich kávových dýchánků účastnily, chtěly pít kávu jako dospělí. Káva ale obsahuje kofein, který není pro děti vhodný. Italové proto vymysleli variantu kávy i pro děti.
Dětskou verzi kávy, kterou pojmenovali Latte Macchiato (mléko se skvrnou), připravovali tak, že horké mléko doplnili o nepatrné množství kávy, jen pro zabarvení. Děti si tak pochutnávaly na zdravé mléčné pochoutce a zároveň „popíjely kávu“ jako dospělí.
V dnešní době si Latte Macchiato, které se pro efektnost podává v průhledné sklenici, můžete dát v mnoha restauracích a kavárnách. Můžete si ho ale připravit jednoduše i doma. Do sklenice nalije asi 200 ml horkého našlehaného mléka a počkáte, až se pěna usadí. Poté do ní opatrně vlijete asi 50 ml espressa. Ve sklenici velmi dobře uvidíte pruh kávy oddělený od mléka. A jak je to možné? Je tomu tak na základě rozdílných hustot obou těchto kapalin. Mléko se drží u dna sklenice, protože má větší hustotu (je tedy těžší) než voda (káva). Mléčná pěna naopak plave na povrchu kávy, protože je obohacena kyslíkem, který ji nadnáší. Tak neváhejte a vyzkoušejte doma vlastní Latte macchiato.
Zdroje: